Sveti Florijan - Dan vatrogasaca

Zagrebački vatrogasci su 4. svibnja na posebno svečani način obilježili Dan vatrogasaca. Proslava je započela u prijepodnevnim satima kada su predstavnici VZ Grada Zagreba i DVD-a Zagreb položili vijenac na spomenik ocu vatrogastva Đuri Stjepanu Deželiću.

Poslije podne proslava je nastavljena nastupom počasne vatrogasne postrojbe koja je na gornjogradskom povjesnom trgu sv. Marka izvela za ovu prigodu posebno pripremjene koreografije. U programu je sudjelovala violončelistica Ana Rucner i puhački orkestar DVD-a Kašina koji su izveli "Odu radosti" koja je himna EU te državnu i vatrogasnu himnu, koje su u ovoj izvedbi zvučale vrlo posebno.

Po završetku programa petstotinjak vatrogasaca uputilo se u crkvu sv. Marka gdje je služena sveta misa za Sv. Florijana, nebeskog zaštitnika i za sve vatrogasce Zagreba. Umjetnica Ana Rucner izvela je tijekom svečanog misnog slavlja u pratnji orgulja skladbu "Ave Marija". Uz predstavnike DVD-a i JVP Grada Zagreba nazočno je bilo vodstvo VZGZ: predsjednik Zlatko Križanić, zapovjednik Javor Lozar, tajnik Damir Vlahović i zapovjednik JVP Siniša Jembrih te članovi Upravnog odbora Zajednice.

Nakon svete mise vodstvo i predstavnici vatrogasaca uputili su se u baroknu palaču Dverce na svečani prijem kod gradonačelnika Milana Bandića. Na prijemu su uz gradonačelnika nazočni bili pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić i drugi suradnici. Nazočnima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Zajednice Križanić i gradonačelnik Bandić, a tom su prilikom svečano proglašena najuspješnija društva za proteklu 2017. godini te su njihovim predstavnicima uručeni pehari.

Najuspješnija društva u protekloj godini bila su:
1. DVD Moravče sa 1113 boda
2. DVD Hrašće sa 1061 bodom
3. DVD Granešina sa 827 bodova

Poveznica na slike

DR
Objavljeno 5.5.2018


Vijesti iz društava


Vatrogasci darovali krv
Objavljeno 20.4.2019

Obiteljski dan JVP Zagreb
Objavljeno 19.4.2019

Skupština DVD-a Gran. Novaki
Objavljeno 26.2.2019

Skupština DVD-a Gračani
Objavljeno 24.2.2019

Članice na webu