Pomozi i ti, nazovi 193

Na središnjem zagrebačkom Trgu 4. svibnja održana manifestacija Pomozi i ti, nazovi na 193 u sklopu obilježavanja Dana vatrogastva. Manifestacija je bila prvenstveno namijenjena predškolskom i školskom uzrastu, ali i svim ostalim građanima s ciljem osvještavanja važnosti odgovornog ponašanja, protupožarne preventive, kao i promocije vatrogasne djelatnosti.

Manifestaciju je posjetio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ujedno i njezin pokrovitelj, koji je i ovom prilikom naglasio kako su vatrogasci neizostavan segment zaštite na koji građani mogu računati 365 dana u godini. Hvala vam na svemu što radite te vam od srca čestitam vaš dan, rekao je gradonačelnik Bandić i dodao kako Grad Zagreb ima velikog sluha za potrebe zagrebačkih vatrogasaca. Od vatrogasnih dužnosnika manifestaciji su prisustvovali i Ante Sanader, predsjednik HVZ-a, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, Franjo Gregurić, počasni predsjednik HVZ-a, Zlatko Križanić, predsjednik VZ Grada Zagreba te Josip Novosel, zapovjednik VZŽ Zagrebačke.

Zahvaljujući izloženoj opremi Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba građani su se imali prilike upoznati s vozilima koje vatrogasci koriste u intervencijama te ulozi bespilotnih letjelica u vatrogastvu. Ujedno su pripadnici DVD-a Prečko prezentirali svojeg potražnog psa i tako približili javnosti ulogu potražnih timova sa psima. Najmlađi su najviše uživali u spuštanju s tronošca, gađanju meta brentačama te fotografiranju s vatrogascima.

Povodom obilježavanja Dana vatrogasaca svoju čestitku uputila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović:
U povodu blagdana Svetog Florijana, sveca zaštitnika vatrogasaca, upućujem svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi i dragovoljnih vatrogasnih društava u Republici Hrvatskoj iskrene čestitke.
Kršćani se Svetom Florijanu molitvom obraćaju za pomoć u pogibelji požara, poplava i drugih nepogoda, isto kao što se svi mi za ovozemaljsku pomoć i spas obraćamo vatrogascima, koji upravo u takvim najtežim trenucima hrabro i nesebično služe ljudima u nesreći.
Stoga, od srca zahvaljujem svim vatrogascima u Republici Hrvatskoj na predanoj službi hrvatskim građanima u obrani od požara i poplava, u zadaćama traganja i spašavanja te odgovornog izvršavanja svih drugih humanitarnih zadaća.
U vjeri kako će vam Sveti Florijan i dalje biti u zaštiti pri obavljanju vašeg odgovornog i humanog poziva, svim pripadnicima Hrvatskog vatrogastva i njihovim obiteljima želim svako osobno dobro.


Izvor:HVZ
Foto: Francesca Delbianco
Objavljeno 5.5.2019


Vijesti iz društava


Gračanci darovali krv
Objavljeno 18.4.2020

Skupština DVD-a Prečko
Objavljeno 9.3.2020

Uzlet DVD-a Kašina
Objavljeno 8.3.2020

2. Zagrebačka vatrogasna utrka
Objavljeno 29.2.2020

Članice na webu