Sastanak EU projekta FireVall

Članovi Vatrogasne zajednice Grada Zagreba sudjelovali su na petom i posljednjem sastanku partnera EU projekta FireVall koji se održao se 10. i 11. srpnja u gradu Sevlievo u Bugarskoj.
Domaćin sastanka bio je bugarski partner, udruga Devetaki Plateau koja djeluje na području tri općine (Sevlievo, Letnica i Loveč) smještenih u centralnom dijelu Bugarske na sjevernim obroncima planine Balkan i na početku Dunavske ravnice. Glavni ciljevi udruge su ekonomski i kulturni razvoj spomenute regije i općenito poboljšanje kvalitete života stanovništva tog područja. S obzirom na postavljene ciljeve, udruga usko surađuje i sa ostalim udrugama tog, ali i šireg područja te između ostalog i sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Na tom području djeluje oko 129 dobrovoljnih vatrogasaca raspoređenih u dobrovoljne postrojbe po pojedinim općinama. Broj dobrovoljnih vatrogasaca u svakoj općini ovisi o broju stanovnika pojedine općine.
Na sastanku je dan presjek dosadašnjih aktivnosti; svaki od partnera je pripremio komparativni prikaz tema koje se bile diskutirane tijekom projekta; organizacija vatrogastva (profesionalnog i dobrovoljnog) u zemljama partnera, načini regrutiranja i motiviranja novih članova u dobrovoljna društva, pravni i financijski okviri djelovanja DVD-a te osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Raspravljalo se o primjerima dobre prakse te mogućnostima njihove implementacije kod ostalih partnera. Sudionicu su posjetili dobrovoljno vatrogasno društvu u gradu Letnici i profesionalnu postrojbu u Sevlievu te dobili bolji uvid u organizaciju bugarskog vatrogastva. U Letnici je organiziran i sastanak s gradonačelnikom i regionalnim vatrogasnim zapovjednikom na kojem se detaljnije razgovaralo o ustroju vatrogastva u Bugarskoj i ostalim zemljama partnera. Između ostalog, započeli su i dogovori o daljnoj zajedničkoj suradnji i temama koje bi bile zanimljive svim partnerima.
FireVall projekt je prvi projekt financiran fondovima EU u kojem su sudjelovali i zagrebački vatrogasci. Sudjelovanjem u ovom projektu stečeno je veliko iskustvo u provedbi europskog projekta i nova poznanstva koja će omogućiti daljnju suradnju s kolegama iz cijele Europe.

Web stranica projekta: www.firevall.eu

Marija Vugrinec
Objavljeno 8.8.2019


Vijesti iz društava


Minafestacija Jumicar
Objavljeno 28.9.2019

Razgovor sa šefom JVP Zagreb
Objavljeno 18.9.2019

3. vatrogasno odbojkaški turnir
Objavljeno 16.9.2019

Jedan dan sa vatrogascima
Objavljeno 8.7.2019

Članice na webu