Veliki požar u centru Zagreba

U utorak 21. siječnja u 20,42 sati JVP Zagreb primila je dojavu o požaru stana na četvrtom katu u Ulici Jakova Gotovca u širem centru Zagreba. Na mjesto događaja uz vatrogasce iz tri postaje JVP upućeni su i policijski službenici iz tri najbliže policijske postaje te jedna grupa Interventne jedinice policije, zbog osiguranja mjesta događaja i pružanja pomoći oko evakuacije stanara.
Požar se sa četvrtog kata fasadnim dijelom spuštenog krovišta proširio na treći kat, ali i na krovište od oko 300 metara kvadratnih, odakle je postojala najveća mogućnost širenja požara na ostatak zgrade. Požar u samom stanu brzo je ugašen, a otvaranje i kontroliranje fasadne obloge i krovišta potrajalo je do dugo u noć.
U požaru je izgorio jedan stan veličine 30 m2, dok je u tri stana je požar oštetio rolete i prozore, hodnik i tavan su zadimljeni, a krovište je na nekoliko mjesta otvreno kako bi se požar presjekao.
Na terenu je bilo ukupno 11 vatrogasnih vozila s 32 vatrogasca JVP Grada Zagreba, a tri DVD-a sa 10 vatrogasaca bili su pozvan kako bi popunili postaje JVP za trajanja intervencije.

Zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih u razgovoru za t-portal otkrio je zašto je požar koji je u utorak izbio u stanu u stambenoj zgradi u Ulici Jakova Gotovca bio specifičan i potencijalno vrlo opasan.
Zagrebački vatrogasci gase požare u stanovima na dnevnoj bazi, a intervencija je obično gotova za manje od deset minuta. No požar u stanu u Gotovčevoj po nečemu se izdvajao, naime zahvatio je oplatu spuštenog krova na fasadi zgrade. Riječ je zapravo o maski na fasadi ispunjenoj zrakom, a to je stvorilo opasan efekt dimnjaka, pojam dobro poznat vatrogascima i onima koji se bave zaštitom od požara. Kada je počeo požar nije išao prema van, nego je napunio taj prazan prostor između oplate i fasade. Vrući dim ispod te oplate proširio se na krovište, a to je bilo vrlo opasno. Da je to bio normalan požar u stanu bilo bi riješeno za manje od deset minuta, ali problem je bilo spušteni krov. To je bilo traganje za požarom koji je trebalo loviti tako što su gasitelji otvarali krovište na više mjesta da ispuste vrući dim. U tom trenutku doslovno su samo minute dijelile od toga da izgori cijelo krovište zgrade.
Jembrih pojašnjava kako je več prilikom gradnje potrebno voditi računa o tome, jer možemo gledati požar u stanu kao recimo kockicu te on tu mora ostati određeno vrijeme, a to pak vrijeme mora biti dovoljno da stignu vatrogasci. Ako se iz te kockice požar proširi na sto kockica, kao u požaru nebodera u Londonu 2017. godine, onda imate problem i znači da nešto nije bilo napravljeno kako treba. U Londonskom požaru u Grenfell Toweru, neboderu s 24 kata poginulo je sedamdeset i dvoje ljudi, a zahvatio gotovo cijeli neboder.
Problem je vrući dim, a malo ljudi zna da se požar širi upravo dimom. Imali smo vrlo opasne situacije, recimo u poslovnim prostorima, u kojima su spušteni stropovi. Požar može nastati u kutu velike kancelarije i preko tog spuštenog stropa probiti se 40 metara dalje, a da oni koji su tamo ne vide ni dim ni vatru, zaključio je Jembrih.

DR
Objavljeno 22.1.2020


Vijesti iz društava


Bespilotna letjelica
Objavljeno 28.6.2020

2. Zagrebačka vatrogasna utrka
Objavljeno 3.6.2020

Odana počast osnivačima
Objavljeno 17.5.2020

Gračanci darovali krv
Objavljeno 18.4.2020

Članice na webu