Jak potres u Zagrebu

U nedjelju 22. ožujka u 6,24 sati potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru sa epicentrom na području podsljemena, između Markuševca i Čučerja, snažno je zatresao šire zagrebačko područje. Prvi su građanima u pomoć, dvije minute nakon potresa, pritekli zagrebački vatrogasci iz JVP Zagreb kao i 57 vatrogasnih društava VZ Grada Zagreba. Vatrogasci su tako samo do 10 sati izašli na preko 50 intervencija, među kojima su uz spašavanja osoba, bila i tri požra. Uspješno je ugašen veći požar u telefonskoj centrali HT-a u Draškovićevoj ulici, požar trafostanice na Bukovcu i požar krovišta u Kozari putevima. Osim tih intervencija odmah je započelo saniranje posljedica potresa, tako su vatrogasci uklanjali oštećene dimljake i dijelove krovova te objekata. U potresu je ozljeđeno tridesetak građana od kojih je dvanaest zadržano na lječenju, dok se jedna petnaesto godišnja djevojka vrlo teško ozljađena izgubila borbu za život. Više od 700 objekata je oštećeno, a pao je i vrh jednog od tornjeva Zagrebačke katedrale simbola Zagreba. Hrvatska vojska i Civilna zaštita uključila se u rasčišćavanje gradskog središta. Mnogo je obiteljkih kuća i sakralnih objekata u podsljemenskom dijelu također teško oštećeno te u neke nije moguć povratak stanovnika.
Zagrebačke bolnice smještene u zgradama starijim od stotinu godina, pretrpjele su također znatna oštećenja. Bilo je stoga potrebno organizirati evakuacije bolesnika iz oštećenih dijelova Traumatološke bolnice, rodilišta Petrova, ortopedije Šalata, diječje bolnice Klaićeva i plučne bolnice Jordanovac. U evakuacije je bila uključena Hrvatska vojska i stotinjak članova navijačke skupine BBB.
Grad je organizirao podjelu toplih obroka, toplog čaja i vode u bocama na nekoliko lokacija. Dvijestotinjak građana koji se nisu mogli vratiti u svoje domove, smješteno je u studenski dom Cvijetno naselje.
Gradonačelnik Zagreba proglasio je stanje elementarne nepogode, a Ured za hitna stanja organizirao je brze preglede objekata sa osnove statike istih.
Veliko HVALA našim junacima vatrogascima, posebice dobrovoljnima koji su u trenutku dvostruke opasnosti ostavili svoje obitelji i nesebično priskočili u pomoć svojim sugrađanima.

DR
Objavljeno 23.3.2020


Vijesti iz društava


Gračanci darovali krv
Objavljeno 18.4.2020

Skupština DVD-a Prečko
Objavljeno 9.3.2020

Uzlet DVD-a Kašina
Objavljeno 8.3.2020

2. Zagrebačka vatrogasna utrka
Objavljeno 29.2.2020

Članice na webu