Svibanj u DVD-u Gračani

Vježba gašenja požara i evakuacije škole Markuševac
Dana 3. svibnja održana je zajednička vježba evakuacije i spašavanje radnika, učenika i korisnika OŠ Markuševec. Vježbu su zajednički izveli DVD-i Gračani i Vidovec. Cilj vježbe bio je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja OŠ Markuševec. Pretpostavka vježbe bio je Požar u školskoj kuhinji, a sudjelovalo je 6 vatrogasaca iz DVD-a Vidovec i 4 vatrogasca iz DVD-a Gračani.
U vježbi je uz vatrogasna vozila korištena i slijedeća oprema:
- Za gašenje požara u kuhinji - jedan mlaz vode uz i izolacijski aparati,
- Za štićenje vanjskog objekta - jedan mlaz vode,
- Za spašavanje unesrećene osobe - daska za mobilizaciju i korito.

Vježba evakuacija dječjeg vrtića
Prema programu rada DVD-a Gračani za mjesec zaštite od požara, dana 4. svibnja provedena je vježba evakuacije dječjeg vrtića I. B. Mažuranić na dvije lokacije: Podučni objekti Rutvica i Kosjenka. Cilj vježbe bio je provjera spremnosti tehničkog osoblja vrtića kao i odgajatelja sa postupkom evakuacije. U vježbi je sudjelovalo 5 članova DVD-a Gračani.

Sveta misa za vatrogasce
U spomen na Sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca i preminule članove društva dana 7. svibnja služena je sveta misa u župnoj crkvi u Gračanima kojoj su nazočili članovi DVD-a. Nakon mise u prostorijama DVD-a Gračani održana je svečana sjednica UO i NO povodom Sv. Florijana i mjeseca zaštite od požara, a nakon zajedničke sjednice nastavljeno je druženje članova društva.

Vježba evakuacije škole Gračani
Zajednička vježba evakuacije OŠ Gračani koju su izveli DVD-i Gračani i Šestine organizirana je 10. svibnja. U navedenoj vježbi su udjelovali od strane DVD-a Šestine 3 vatrogasca i vozilo šumar te iz DVD-a Gračani 6 vatrogasaca. Osoblje škole nije bilo upoznato sa terminom održavanja vježbe, a evakuacija odrađena bez panike i u zakonskom roku. Evakuacijom je bilo obuhvačeno ukupno 343 osobe, a od toga 51 odrasle osobe, dok je sama vježba provedena u vremenu od 2 minute i 46 sekundi.

Dani sječanja
Članovi DVD-a Gračani su dana 20. svibnja sudjelovali u manifestaciji koju organiziraju udruge Gračana pod nazivom Dani sječanja. Ovom manifestacijom veš se desetu godinu za redom obilježava sječanje na žrtve komunističkih zločina u svibnju 1945. kada su na ovom području bez suda i pravde pogubljene mnoge nevine žrtve čija se grobišta još i danas nalaze neobilježena u šumama Medvednice i Podsljemena. Ove godine manifestacija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Članovi DVD-a Gračani sudjelovali su u svečanim vatrogasnim odorama u procesiji noseći zastave i svijeće te u pružanju tehničke potpore prilikom organizacije.

DR
Objavljeno 26.5.2017


Vijesti iz društava


Vatrogasci daruju krv
Objavljeno 31.3.2018

Izborna skupština DVD-a Buzin
Objavljeno 28.2.2018

Izborna skupština DVD-a Blato
Objavljeno 21.2.2018

Razgovor sa Jasminom Kadija
Objavljeno 14.2.2018

Članice na webu