60 godina DVD-a Odranski Obrež

Dobrovoljno vatrogasno društvo Odranski Obrež proslavilo je 60. obljetnicu djelovanja u subotu 2. rujna 2017. godine. U proslavi obljetnice sudjelovala je počasna postrojba VZ Grada Zagreba te vatrogasna glazba DVD-a Kašina koji su sa predsjednikom društva dočekivali goste proslave. Domačini su prije početka svečane sjednice organizirali zajedničko fotografiranje svih sudionika proslave.

Tijekom svečane sjednice podneseno je izvješće o radu društva u proteklom periodu kako slijedi:
Društvo je osnovano 10. ožujka davne 1957. godine, a na prvoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je dvadesetak članova te je izabrano prvo rukovodstvo koje su sačinjavali: Ivan Dobrilović-predsjednik, Mijo Matun-zapovjednik, Pavao Brozović-tajnik i Slavko Bosnar-blagajnik. Financijskim sredstvima prikupljenim u selu uređen je prostor koji je poslužio kaoprvo vatrogasno spremište a kupljena je i prva oprema. Već prve godine djelovanja članovi su sudjelovali u obukama i stručnim osposobljavanjima. Nakon tri godine rada i djelovanja kupljeno je prvo vozilo FORD KOMBI za prijevoz ljudstva i opreme i to financijskim sredstvima stečenim organiziranjem seoskih zabava, iznajmljivanjem pribora za jelo te klupa i stolova izrađenih u vlastitom aranžmanu. 1967. godine proslavljena je deseta obljetnica. Te godine društvo dobiva svoju prvu zastavu. 1976. godine kupljena je traktorska cisterna koja je uvelike pomogla kod vatrogasnih intervencija. Godine 1979. počinje izgradnja novog i većeg vatrogasnog spremišta. 80-ih godina novi prostori privukli su djecu i mladež pa se broj članova društva uvelike povećava. U ratnim devedesetim godinama društvo radi puno manjim intenzitetom jer je večina ljudstva u službi obrane Domovine.
Godine 1997. proslavljena je 40-ta obljetnica rada. Napravljena je nova zastava, a društvo dobiva i kuma zastave, gospodina Stjepana Pršira. 1998. godine VZGZ društvu dodjeljuje auto cisternu FAP. Godine 2001. učlanjuje se nova vatrogasna mladež i tada po prvi puta sudjelujemo na kviz natjecanju VZGZ. Godine 2002. od strane VZGZ dobivamo još jedno vozilo, MAZDU PICK UP. Godina 2003. jako je važna za naše društvo. Oformljena je prva natjecateljska seniorska ženska ekipa koja na svom prvom natjecanju na Kupu Botinca osvaja 1. mjesto i time kreće svoj put ka uspjehu u narednih 10-ak godina. Iste godine organizirali smo prvo kup natjecanje nazvano po zaštitnici našeg sela svetoj Ani.
Pored mnogobrojnih natjecateljskih ekipa iz različitih krajeva RH, voljeli bi smo istaknuti natup DVD-a Pag, s kojim se tada susrečemo po prvi puta a prijateljske odnose održavamo do današnjeg dana.
Godine 2005. na Gradskom natjecanju vatrogasne djece i mladeži u organizaciji VZGZ naša ženska ekipa djece od 6 do 12 godina osvaja 1.mjesto što rezultira novim velikim upisom djece i mladeži u društvo. 2007.godine tijekom mjeseca svibnja bili smo domaćini malonogometnog turnira u organizaciji VZGZ. U mjesecu kolovozu dva naša člana sa AC FAP od strane zapovjednika VZGZ gospodina Javora Lozara dislocirana su na požarište u Benkovac. Iste godine 14. listopada slavimo 50 godina postojanja. Na natjecanju vatrogasaca VZGZ sudjelujemo sa tri ekupe u 3 kategorije: žena A, žene B i muški B te osvajamo sva tri prva mjesta. Tu počinje naš put od 3 uzastopna državna natjecanja vatrogasnih natjecateljskih ekipa. VZGZ izdvojila je sredstva za uređenje i popločenje poda u našem vatrogasno spremištu. Ovdje bi također istaknuli i donaciju našeg gradonačelnika gospodina Milana Bandića odnosno Grada Zagreba koji je društvu donirao 4 usisne cijevi koje su ekipama uvelike olakšale vježbanje jer smo do tada vježbali na starim i potrošnim cjevima. Društvo je iz vlastitih sredstava izdvojilo novac za kupnju 7 muških svečanih odora, šatora veličine 25x8 metara, deset stolova i dvadesetak klupa te smo sami uredili zidove unutar spremišta. Krajem godine odobrena su nam sredstva od Grada Zagreba i Gradske četvrti Brezovica za izvršenje radova popravka krovišta i uređenje potkrovlja iznad vatrogasnog spremišta. 2008. godine radovi su privedeni kraju i tada se po prvi puta službeno sastajemo u novouređenom prostoru našeg društva. Na naše tradicionalno natjecanje KUP Sv. Ana, koje uspješno održavamo do današnjeg dana, po prvi puta uvodimo SUPER KUP Pavao Brozović u spomen na našeg preminulog počasnog predsjednika. Ono na što smo najviše ponosni u ovoj godini je nastup na Državnom natjecanju vatrogasaca u Splitu od 3. do 5.10. sa sve tri seniorske ekipe. Iste godine vlastitim sredstvima kupujemo kombi vozilo FIAT DUCATO. Da ne bi bilo da spominjemo samo natjecateljske ekipe, naše Društvo ponosno je i na svoje operativce koji redovito izlaze na intervencije, obavljaju liječničke preglede te se iz godine u godinu usavršavaju kroz razne tečajeve VZGZ. Tako smo 2009.godine prisustvovali na operativnom natjecanju znanja, spretnosti i izdržljivosti VZGZ koje se tada održavalo po prvi puta te osvojili 1.mjesto od 50-ak operativnih ekipa. 2010. godine naš predsjednik, gospodin Tomica Chiomento položio je stručni ispit pred povjerenstvom Ministarstva unutarnjih poslova RH, po programu stručnog ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima koji je sastavni dio Pravilnika o programu i načinu polaganja stručnog ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.
Uz naše natjecateljske i operativne aktivnosti, djelujemo i na humanom planu pa tako 2011.godine organiziramo humanitarni turnir u malom nogometu za pomoć članici našeg Društva. U mjesecu lipnju sudjelujemo na Gradskom natjecanju sa 4 ekipe, sa 2 ekipe osiguravamo nastup na Državnom natjecanju održanom u listopadu iduće 2012.godine u Zadru. 2013.godine u mjesecu srpnju održavamo naš tradicionalni KUP Sveta Ana, ovaj put jubilarni 10-i za redom na kojem prisustvuju 40-ak ekipa iz različitih županija Republike Hrvatske. Zahvaljujući Gradskoj četvrti Brezovica i VZGZ proširujemo prostor DVD-a te uređujemo novi sanitarni čvor. 2015. god. sudjelujemo na natjecanju vatrogasaca VZGZ sa 4 ekipe, od čega se sa 3 ekipe plasiramo na Državno natjecanje RH održano iduće 2016.god u Puli. Kao i svake godine sudjelujemo na brojnim proslavama, pa tako i na 140-oj obljetnici HVZ. Dana 14. listopada odradili smo vježbu evakuacije u Područnoj školi Odr. Obrež u obje smjene. Nakon ove vježbe upisali smo 30-ak članova podmlatka na koje smo vrlo ponosni. Od tada voditelji djece i mladeži intenzivno rade sa njima. 19. prosinca 2016.god izvršena je primopredaja novog kombi vozila marke Volkswagen koje naše Društvo dobiva na korištenje od strane VZGZ. Isti dan organizirali smo božićni domjenak za najmlađe članove našeg društva uz likovnu radionicu te tako uspješno zaključili godinu. U tekućoj 2017. god također radimo, vježbamo i družimo se. Kako godina još nije završila nećemo o detaljima ali ćemo napomenuti da smo na nedavnim požarištima u Splitu požrtvovno sudjelovali sa 4 naša člana i našom cisternom.

Da rezimiramo cijelu priču, borimo se, radimo i učimo iz godine u godinu. Danas naše Društvo brojiukupno 106 članova, od čega 43 člana djece i mladeži te 63 odrasla člana. Godišnje sudjelujemo na 30-tak natjecanja, kako službenih u organizaciji naše zajednice, tako i neslužbenih diljem lijepe naše. Odrađujemo intervencije i pomažemo svima kojima je pomoć potrebna. Uspješno izvršavamo sve obaveze iz programa rada VZGZ i usavršavamo se kako bi našim najmlađima usadili što veće znanje.
Zahvaljujemo prvim članovima što su napravili prvi korak, ostavili nam u naslijeđe Vatrogasno društvo, usadili nam ljubav prema ovom pozivu i njegovali tradiciju vatrogastva u našem kraju. Mi nastavljamo njihov put, ali radom Društva ne smijemo biti zadovoljni već moramo sukladno mogućnostima opremiti društvo za osnovni cilj vatrogastva: čuvanje i spašavanje ljudi i imovine.

Obljetnicu su domaćinima prigodnim govorom čestitali: član Upravnog odbora VZ Grada Zagreba Srečko Tatar, Načelnik HVZ Željko Popović, Zapovjednik smjene JVP Grada Zagreba Domagoj Crnić te predsjednica Vijeća gradske četvrti Brezovica Marina Pucević.
U dvadesetak predstavnika vatrogasnih društava iz VZ Grada Zagreba koji su bili nazočni na proslavi, domačinima su se obratili predstavnici gostiju iz DVD-a Križevci, Rovinjsko Selo 1982, Paukovec, Mraclin, Šiljakovina, Ribnica, Donja Lomnica, Sveta Nedjelja, Otok Samoborski, Strmec Samoborski, Lasinja, Mičevec, Bobovec, Kerestinec, Strmec Bukevski, Laktec i Pisarovina.
Uz priznanja zaslužnim članovima posebno priznanje društva kao i spomenicu za 60 godina primili su najstariji članovi ujedno i osnivaći društva Tomo Tuščić i Pavao Matak.

Po završetku službenog dijela sjednice uslijedilo je zajedničko druženje uz večeru, muziku i ples do sitnih sati.

DR
Objavljeno 5.9.2017


Vijesti iz društava


Vatrogasci daruju krv
Objavljeno 31.3.2018

Izborna skupština DVD-a Buzin
Objavljeno 28.2.2018

Izborna skupština DVD-a Blato
Objavljeno 21.2.2018

Razgovor sa Jasminom Kadija
Objavljeno 14.2.2018

Članice na webu